Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ОТЛИЧИТЕЛНИ КАЧЕСТВА

СВОБОДАТА
Алтернативен линк


ОТЛИЧИТЕЛНИ КАЧЕСТВА




По какво се отличава свободата? Тя дава широк простор на действие. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив -109)



Човек има простор в движенията си, докато е свободен . (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - старо издание София - 267)



Свободата изтича от Бога и е неделима. Който ограничава свободата на човека, той я дели . (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 118)



Тя се изявява в два акта; във въздържане от злото и престъплението и в правене на добро. Ако можеш да се въздържаш от най-малкото престъпление и ако правиш най-малкото добро, ти си свободен човек. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд.1946 г. - 226)



Смисълът на човешкия живота се заключава в отстраняване на лошите качества в себе си и в култивиране на добрите, които го повдигат и му създават условия за спасение и единение с Бога. Как може човек да се освободи от лошите качества? Като премахне от пътя си всички условия, които прекъсват връзката му с Божествения свят. Да скъса човек тази връзка, това значи да спре развитието си на Земята. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд."Б.Братство", 2006 г. - 310)



Свободата, силата, светлината и доброто, които човек има, не са нищо друго, освен пътища за придобиване на Божественото... Това са четири сили в човека, чрез които Великият се проявява. Те са творчески принципи. Чрез тях светът е създаден. Човек има простор в движенията си, докато е свободен. Той може да извърши нещо, докато е силен. Той може да прониква в нещата, докато има светлина в ума си. Той може да задържа нещата в себе си, докато е добър. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - старо издание, София - 267)





НАГОРЕ